DANS gaat groot Europees project leiden om de EOSC meer FAIR te maken

24 januari 2022

De Europese Commissie kende vorige week een bedrag van 10 miljoen euro toe aan een consortium dat de FAIR principes in de European Open Science Cloud (EOSC) gaat doorvoeren. Het project, waarin 28 partners uit 10 Europese lidstaten samenwerken, wordt geleid door DANS adjunct-directeur Dr. Ingrid Dillo. Het start op 1 mei 2022 en zal drie jaar duren.

Vindbare, toegankelijke, interoperabele en herbruikbare (FAIR) data vormen een essentieel ingrediënt voor modern onderzoek. Dat geldt eveneens voor andere research objects, zoals software, queries en workflows. De beschikbaarheid ervan bepaalt in hoeverre onderzoek herhaalbaar en controleerbaar is. En vanzelfsprekend wordt nieuw onderzoek efficiënter als het gebruik kan maken van bestaande bronnen.

De EOSC wil Europese onderzoekers, bedrijven en burgers een betrouwbare en veilige omgeving bieden waarin ze data, tools en services kunnen publiceren, vinden en verbinden. Dat vereist bijvoorbeeld persistente identificatie van digitale objecten, gedeelde beschrijvingsstandaarden en open verbindingen tussen computers. De grootste uitdaging is echter om deze FAIR-principes breed geaccepteerd en geïmplementeerd te krijgen.

Het FAIR-IMPACT project

FAIR-IMPACT zal beproefde oplossingen in verschillende wetenschappelijke domeinen identificeren en de toepassing ervan in andere domeinen faciliteren, niet alleen voor data, maar ook voor andere research objects. Dit omvat de algehele FAIRificatie hiervan, van het toewijzen en beheren van identifiers, de semantische beschrijving van de objecten, tot en met het interoperabel en herbruikbaar maken.

Zelf zal DANS een werkpakket voor zijn rekening nemen dat zich richt op de verdere ontwikkeling van FAIR metingen, beoordelingstools en het ontwikkelen van domeingeoriënteerde certificeringseisen voor verschillende research objects. Samen met SURF – de andere Nederlandse deelnemer aan het project – zal DANS onder meer werken aan implementatie van door de EOSC geaccepteerde persistent identifiers.

Het project FAIR-IMPACT bouwt voort op het eveneens door DANS gecoördineerde Europese project FAIRsFAIR, dat in 2020 halverwege een uitstekende beoordeling kreeg en dit jaar afloopt.

FAIRCORE4EOSC

Naast FAIR-IMPACT neemt DANS ook deel aan een ander door de EC toegekend project in het Horizon Europe Programma, FAIRCORE4EOSC. DANS ontwikkelt daarin samen met andere partijen technische componenten die in de EOSC de vindbaarheid en interoperabiliteit van onderzoeksresultaten vergroten. Het werkpakket wordt geleid door de Chief Technical Officer van DANS, Wim Hugo.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ingrid Dillo Ph.D.

Senior Advisor