DANS eert met Dataprijs bijdragen aan kwaliteit en omvang data-aanbod

4 mei 2009

Als nationaal data-instituut voor de alfa- en gammawetenschappen gaat DANS (Data Archiving and Networked Services) ieder jaar een Dataprijs uitreiken aan een expert, producent of beheerder van data die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan kwaliteit en omvang van het data-aanbod. De eerste nominatie wordt medio mei bekend gemaakt; de eerste DANS Dataprijs zal begin 2010 worden toegekend.

Onderzoekers slaan hun data tegenwoordig vrijwel altijd in digitale vorm op. Daardoor kunnen ze ook worden verspreid, uitgewisseld en hergebruikt, zodat ze de gemeenschap een veel hoger rendement opleveren. Voorwaarde is dan wel dat ze zorgvuldig en duurzaam worden gearchiveerd, voorzien van begeleidende gegevens die aan potentiële nieuwe gebruikers duidelijk maken wat ze eraan kunnen hebben. Het verzorgen van een goed aanbod aan onderzoeksdata vraagt dan ook de inzet van hooggekwalificeerde experts, die thuis zijn in databeleid en databeheer.

DANS beschouwt het als zijn taak in dienst van de alfa- en gammawetenschappen om het belang van duurzaam archiveren en van het werk van data-experts waar mogelijk onder de aandacht te brengen. Daarom stelt het instituut dit jaar voor het eerst de DANS Dataprijs in, bedoeld om data-experts te eren die buitengewone bijdragen hebben geleverd aan kwaliteit en omvang van het data-aanbod. Voortaan nomineert DANS elk kwartaal een expert of onderzoeksgroep die uitzonderlijk werk heeft verzet. De uitverkiezing van de winnaar zal het werk zijn van een onafhankelijke jury van toponderzoekers.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.