DANS EASY toegankelijk voor archeologen

29 december 2006

Met ingang van 1 januari 2007 is DANS Easy, het nieuwe elektronische archiveringssysteem van DANS, toegankelijk voor archeologen. Easy biedt onderzoekers, op een laagdrempelige manier, de mogelijkheid hun bestanden te deponeren in het archief van DANS. Gedeponeerde onderzoeksgegevens kunnen binnen korte tijd toegankelijk worden gemaakt op het Internet, waardoor deze snel beschikbaar zijn voor ander onderzoek.

Easy is een Open Source archiveringssysteem ontwikkeld door DANS. DANS en RACM hebben het initiatief genomen om Easy geschikt te maken voor het deponeren van archeologische data. Beide partijen besloten deze faciliteit in Easy te ontwikkelen omdat het voor archeologen per 1 januari 2007 verplicht is publicaties en data te deponeren. Met ingang van het nieuwe jaar dienen publicaties dan ook bij RACM ondergebracht te worden en de bijbehorende data bij DANS.

Voor het deponeren van data kunnen archeologen terecht op de navolgende site: Electronic Archiving System
Easy biedt naast ruimte voor het deponeren van data ook plek voor contextuele informatie. Men kan er bijvoorbeeld terecht voor informatie over de onderzoeker of nagaan welke personen de dataset gebruikt hebben.

Met de openstelling voor archeologen is de volledige ontwikkeling van het systeem nog niet voltooid. De komende tijd zullen nog de nodige aanpassingen verricht worden om het systeem verder te perfectioneren, maar ook om er voor te zorgen dat Easy op korte termijn ook voor de overige wetenschappers in de alfa- en gammawetenschappen toegankelijk zal zijn. Easy is vanaf 1 februari ook voor overige wetenschappers bruikbaar.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.