DANS betrokken bij drie innovatieprojecten met subsidie van SURF share

4 maart 2009

Onder de twaalf innovatieprojecten waaraan eind januari subsidie werd toegewezen in het kader van het SURF share programma voor kennisverspreiding via het web, zijn er drie waarbij DANS is betrokken. Behalve het project Veteran Tapes zijn dat een project rond Verrijkte publicaties in de Nederlandse Archeologie en het project ‘Repositories for Enhanced Survey Publications’.

In totaal draagt het SURF share programma voor 630 duizend euro bij aan een twaalftal projecten van de ingediende negentien. Het doel van alle projecten is, in overeenstemming met het SURF share programma, het bevorderen van kennisverspreiding via internet, met het accent op de wensen en mogelijkheden van de gebruiker. In de eerdere tender (2007) van het SURFshare programma lag de nadruk meer op infrastructuur. Die is op hoofdlijnen ver genoeg ontwikkeld, aldus SURF share, en het woord is nu echt aan de gebruiker. Wat werkt wel en wat niet? Wat betekent het maken van een verrijkte publicatie, een artikel aangevuld met onderzoeksdata, simulaties, multimedia bestanden, nu echt in de dagelijkse praktijk? Over de subsidie voor het project Veteran Tapes werd op deze site al eerder bericht. In het project met JALC gaat het erom verrijkte publikaties te realiseren in het nieuwe Open Acces e-journal Journal of Archaeology in the Low Countries (JALC), dat naar verwachting in mei 2009 zal verschijnen bij Amsterdam University Press. Daarbij kan goed gebruik worden gemaakt van de data die intussen voortvarend zijn opgeslagen bij het e-Depot voor de Nederlandse Archeologie.

Het project DatapluS gaat ook om verrijkte publicaties. Er worden twee portals gebouwd: één voor publicaties die gebaseerd zijn op data van de European Values Study (EVS) en één voor publicaties op basis van data van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO). EVS (Universiteit van Tilburg) en NKO (Universiteit Twente) zullen verantwoordelijk zijn voor het leveren van de inhoud van de subject portals. Er wordt onder meer samengewerkt met DANS om de publicaties te kunnen verrijken met links naar de gebruikte variabelen die bij de archieven liggen opgeslagen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.