DANS bestaat 20 jaar!

1 juni 2025

Op 1 juni 2005 werd DANS opgericht als een gezamenlijk initiatief van de KNAW en NWO. In de afgelopen twee decennia is DANS uitgegroeid tot het nationale expertisecentrum voor duurzame toegang tot en hergebruik van onderzoeksdata.

Inmiddels beheert DANS meer dan 320.000 datasets en behoort het tot de toonaangevende onderzoeksdatarepositories in Europa. Wat begon met een focus op de geestes- en sociale wetenschappen, is uitgegroeid tot een brede infrastructuur voor diverse wetenschappelijke domeinen.

Van EASY naar domeinspecifieke Data Stations

De digitale onderzoeksomgeving is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. In dit licht heeft DANS de overstap gemaakt van een generiek systeem (EASY) naar vier domeinspecifieke Data Stations:

  • Data Station Archaeology

  • Data Station Social Sciences & Humanities

  • Data Station Life Sciences

  • Data Station Physical & Technical Sciences

Deze vernieuwing biedt onderzoekers betere ondersteuning door middel van rijkere metadata, domeinspecifieke functionaliteiten en verbeterde bruikbaarheid van data. De integratie van EASY en de beëindiging van NARCIS markeerden een duidelijke verschuiving richting een toekomstbestendige en gespecialiseerde infrastructuur.

Kennispartner in nationale en internationale projecten

In twintig jaar tijd is DANS uitgegroeid tot een gewaardeerde partner op het gebied van beleidsvorming en infrastructuurontwikkeling, zowel nationaal als Europees. In de afgelopen jaren droeg DANS actief bij aan projecten zoals:

  • FAIR-IMPACT – praktijkgerichte implementatie van FAIR-principes in samenwerking met Europese partners

  • FAIRCORE4EOSC – ontwikkeling van kerncomponenten voor de European Open Science Cloud

  • PATTERN – ondersteuning van onderzoeksinstellingen bij het verbeteren van hun datamanagementbeleid

  • RDNL (Research Data Netherlands) – samenwerking rond training, infrastructuur en beleid in datastewardship

Deze projecten dragen bij aan de verdere professionalisering van datamanagement, versterken de interoperabiliteit en vergroten de impact van FAIR-data.

Vooruitblik: duurzame data-infrastructuur voor Open Science

Open Science en FAIR-data blijven prioriteiten op de agenda’s van onderzoekers, instellingen en beleidsmakers. DANS werkt samen met nationale en internationale partners aan de doorontwikkeling van een infrastructuur die zowel generieke als domeinspecifieke behoeften ondersteunt.

De komende jaren ligt de nadruk op:

  • Kwaliteit en herbruikbaarheid van data vanaf het begin van de onderzoekscyclus

  • Integratie van tools en werkprocessen in virtuele onderzoeksomgevingen

  • Geautomatiseerde curatie en betrouwbare ondersteuning bij repository-keuzes

  • Ontwikkeling van zoek- en ontdekkingsdiensten die publicaties en data met elkaar verbinden binnen overeengekomen standaarden

Duurzame toegankelijkheid blijft daarbij een kernpunt. Hoewel de context sinds 2005 sterk is veranderd, zijn de fundamentele uitdagingen rond het duurzaam beheren van onderzoeksdata nog altijd actueel. DANS blijft zich inzetten voor een robuuste, flexibele en toekomstbestendige onderzoeksdata-infrastructuur.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.