Commissie beveelt infrastructuurprojecten aan

6 maart 2009

‘Grootschalige onderzoeksfaciliteiten zijn van onschatbaar strategisch belang voor onderzoek en wetenschap en daarmee voor de Nederlandse kenniseconomie.’ Dat schrijft de commissie Van Velzen in zijn advies over de Nationale Roadmap voor Grootschalige Onderzoekfaciliteiten, dat vorig najaar verscheen maar nog niet veel nationale aandacht kreeg. Bij drie van de vijf projecten in de geestes- en maatschappijwetenschappen die de commissie aanbeveelt, is DANS betrokken.

Minister van OCW Ronald Plasterk stelde in juli 2007 de Commissie Nationale Roadmap Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten in, onder voorzitterschap van de voormalige CDA-voorzitter en onderwijstopambtenaar Wim van Velzen. De commissie moest hem adviseren welke grootschalige onderzoeksfaciliteiten geschikt zijn om in Nederland zelf te bouwen of om in een internationale context aan mee te doen.

In oktober kwam Van Velzen met een definitief advies nadat zijn commissie eerder, in het voorjaar van 2008, in een tussenadvies al acht infrastructuurprojecten had aanbevolen. Het kan worden gedownload bij het ministerie van OCW. Vijfentwintig grootschalige onderzoeksfaciliteiten stonden er op het lijstje van de commissie, waarvan ‘bouw en exploitatie van belang zijn voor de vitaliteit en het innovatief vermogen van het Nederlandse wetenschap systeem’.

In de geestes- en maatschappijwetenschappen kregen vijf projecten het aanbevelingssstempel van Van Velzen. Dat waren CLARIN (taaltechnologie), ESS (Europees survey), SHARE (ouderdom en gezondheid), DARIAH (humaniora) en DISS (sociale wetenschappen). Van DARIAH is DANS initiator en host van het projectmanagement. In twee andere projecten, CLARIN en ESS, is DANS deelnemer.
Het taaltechnologieproject CLARIN profiteerde al snel van de aanbeveling van de comissie Van Velzen. In december vorig jaar kreeg het een extra subsidie van 9 miljoen euro toegewezen door het ministerie van OCW.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.