CLARIAH DATA oproep gepubliceerd

17 januari 2023

Tijdens het CLARIAH & NDE Jaarcongres op 24 november 2022 werd het al aangekondigd; CLARIAH opent een oproep voor onderzoeksprojecten met data van Nederlandse erfgoedinstellingen. De oproep beoogt onderzoekers toegang te geven tot nieuwe data en geeft erfgoedinstellingen de kans hun data te laten ontwikkelen en verspreiden. De deadline voor het indienen van een voorstel is 1 februari 2023.

Het CLARIAH-PLUS project ontwikkelt de Nederlandse onderzoeksinfrastructuur voor de geesteswetenschappen, als onderdeel van de Europese onderzoeksinfrastructuren CLARIN en DARIAH. De CLARIAH-infrastructuur bestaat uit een grote verscheidenheid aan tools, diensten en datasets: generieke infrastructuurdiensten (o.a. login, workspace), gestructureerde data, tekstuele en audiovisuele collecties en softwaretoepassingen en diensten die op deze collecties kunnen worden toegepast (o.a. zoeken, analyseren, annoteren, verrijken, converteren en visualiseren). De infrastructuur is geworteld in een breed scala van geesteswetenschappelijke disciplines, waaronder taalkunde, sociaal-economische geschiedenis, mediastudies, literatuurwetenschappen, godsdienstwetenschappen, filosofie en cultuurgeschiedenis. De komende jaren zullen deze bronnen (ook) toegankelijk worden gemaakt via het Ineo.tools-gebruikersportaal, dat uitgebreid zoeken, selecteren en ondersteuning bij het gebruik ervan mogelijk maakt.

Dit jaar, in lijn met het thema ‘Heritage meets Digital Humanities’ van de CLARIAH & NDE Annual Conferentie 2022, richt de oproep zich op data van instellingen in het veld van erfgoed. Alle onderzoeksresultaten en datasets zullen beschikbaar worden gesteld via de CLARIAH-infrastructuur en Ineo.tools.

De details van oproep vind je hier.
Voor vragen mail naar:

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andrea Scharnhorst Ph.D.

Senior Researcher