Citeren van databronnen in wetenschappelijke publicaties

7 oktober 2011

Datacitatie leidt namelijk tot zichtbaarheid van beschikbare databronnen en bevordert daarmee de toegang voor andere onderzoekers tot belangrijke dataverzamelingen. Ook voorkomt citatie in sommige gevallen de uitvoering van nieuwe en kostbare dataverzamelingen.

Studie ICPSR
Het is gebruikelijk dat auteurs in wetenschappelijke artikelen verwijzen naar door hen geraadpleegde literatuur. Uit de recente studie naar data citatie in de Bibliography of Data-Related Literature van het Inter-university Consortium for Political and Social Research (ICPSR) in de Verenigde Staten blijkt dat veel auteurs echter niet verwijzen naar de gebruikte databronnen. Titels van datasets en namen van onderzoekers die verantwoordelijk zijn voor de dataverzameling zijn vaak niet in artikelen terug te vinden.

Alhoewel DANS geen vergelijkbaar systematisch onderzoek gedaan heeft naar citatie van gebruikte datasets uit de eigen collectie, bestaat de indruk dat ook in Nederland vaak referenties naar gebruikte databronnen ontbreken. DANS roept onderzoekers dan ook op, om conform de gebruiksvoorwaarden voor data gedownload uit het DANS archief, de voor de analyse gebruikte data te citeren en daarbij ook de Persistent Identifier (PI) te vermelden. Dit betekent dat de beschikbaarheid van datacollecties beter zichtbaar wordt. Vermelding van de PI garandeert de vindbaarheid van data op de lange termijn, ondanks gewijzigde URL’s.

Meer informatie
Zie voor het volledige artikel ‘Citing data sources in the social sciences: do authors do it?’: LEARNED PUBLISHING 24 (2): 99-108.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.