CBS-methodoloog Schmeets: ‘Internetpanels zitten er te vaak naast’

11 juni 2009

Internetpanels zitten veel te vaak ver naast de werkelijkheid met hun voorspellingen van verkiezingsuitslagen, zegt Hans Schmeets, CBS-methodoloog en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht in het laatste nummer van e-data&research. ‘En het is niet zo dat één panel het wel goed doet en een andere minder. Nee, ze zitten er allemaal regelmatig naast’.

Oorzaak van de missers is volgens Schmeets het feit dat de non-respons, het aandeel van de respondenten dat een vragenlijst niet invult, te veel invloed heeft. De panels proberen dat effect wel te neutraliseren maar ’ze slagen er niet in om het goed te doen,’ aldus de Maastrichtenaar. ‘Als je een goede steekproef hebt van een paar duizend mensen kun je er bij de Tweede Kamerverkiezingen niet zeven zetels naast zitten, zoals regelmatig gebeurt’.

Schmeets is al ruim twintig jaar betrokken bij het Nationaal Kiezers Onderzoek (NKO), dat met behulp van mondelinge enquêtes onder een aselecte steekproef van Nederlanders wèl tot zeer betrouwbare voorspellingen komt, zoals hij in e-data&research opmerkt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoek wel combinaties van verschillende methodes van gegevensverzameling, zegt Schmeets, zoals internet, telefonische en face-to-face interviews. Toch toont hij zich sceptisch over de kansen van deze zogenaamde ‘mixed-mode’ aanpak. ‘Misschien zullen we over een tijdje wel zeggen: de oude huis-aan-huis aanpak levert toch de beste resultaten op’.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.