Bundel met analyses op basis van volkstellingen: presentatie op 15 november

16 oktober 2007

Op 15 november vindt de officiële presentatie plaats van een bundel artikelen met analyses op basis van de gedigitaliseerde Volkstellingen. CBS-directeur Gosse van der Veen en KNAW-president prof. Frits van Oostrom nemen de eerste twee exemplaren in ontvangst op een openbare bijeenkomst waar ook wetenschappelijk commentaar op de bundel wordt geleverd.

Het boek is een gezamenlijke uitgave van DANS en het CBS, net zoals de digitalisering van de Volkstellingen dat was van het CBS met institutionele voorgangers van DANS. Als resultaat van dat project zijn nu alle gepubliceerde Nederlandse Volkstellingen van 1795 tot 1971 digitaal beschikbaar voor onderzoek. Van de laatste twee tellingen zijn de originele databestanden bewaard gebleven. Voor 2001 is een ‘virtuele telling’ samengesteld uit bestaande registratie en onderzoeksbestanden. Er is ook een aparte website, die toegang verschaft tot een groot deel van de digitale resultaten.
In de bundel analyseren onderzoekers van universiteiten en het CBS het gedigitaliseerde materiaal. Het boek biedt een caleidoscoop van hoe de veranderingen in ons land door de cijfers en statistieken worden getoond. Bevolking, gezin, arbeid, wonen, infrastructuur en meer onderwerpen komen aan de orde.
Op de officiële presentatie wordt de bundel ingeleid door DANS-directeur Peter Doorn en van commentaar voorzien door historicus prof. Paul Klep en sociaal-geograaf prof. Pieter Hooimeijer. Belangstellenden zijn welkom. Tevoren aanmelden wordt aangeraden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.