Brussel omarmt deskundigenrapport over wetenschappelijke data

8 oktober 2010

‘Input van onschatbare waarde’ noemde de Europees Commissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes deze week het rapport van een deskundigengroep onder leiding van John Wood over het tot waarde brengen van wetenschappelijke data. Het rapport met als titel ‘Riding the Wave: How Europe can gain from the raising tide of scientific data’ werd woensdag 6 oktober in Brussel gepresenteerd.
 
De High Level Expert Group die het rapport samenstelde bestond uit een twaalftal Europese topexperts op datagebied, waaronder de Belg Herbert Van de Sompel die deze zomer nog visiting professor was bij DANS. Vanuit Nederland namen verder linguïst Peter Wittenburg (Max Plackinstituut) en bioloog Wouter Los (Amsterdam Institute for Systematics and Population Biology) deel aan de groep. DANS-directeur Peter Doorn was een van de deskundigen die werden geraadpleegd.
Volgens het rapport moet er een internationale Collaborative Data Infrastructure komen waaraan zowel bedrijven als instituten, universiteiten, overheden en individuen kunnen deelnemen. VooraL voor dit aspect had commissaris Kroes veel lof bij de presentatie. ‘Ik ben blij dat uw visie verder gaat dan de toch al uitdagende kwestie van het opslaan en duurzaam toegankelijk houden van wetenschappelijke data,’ zei ze. ‘Jullie willen een nieuw soort open infrastructuur waaraan wetenschap, ondernemers, maatschappelijke groeperingen en de overheid zich kunnen laven. Dat idee raakt precies de geest van wetenschap en vooruitgang. Ik steun het met enthousiasme’.
Om de gewenste ontwikkeling van een e-infrastructuur te betalen zou de Europese Commissie geld moeten vrijmaken, vinden de experts. Ze hebben daartoe hun oog laten vallen op het Europese Structuurfonds, ‘waaruit over het algemeen wegen, industrieparken en andere infrastructuur voor de zwakkere Europese regio worden betaald’. Een deel van dit fonds is al bestemd voor onderzoek en innovatie. De Commissie moet ervoor zorgen dat dat meer wordt, aldus de expertgroep.
Verder pleit de groep voor het ontwikkelen van goede manieren om de waarde van data te bepalen, voor het ontwikkelen van aparte hoogwaardige universitaire opleidingen voor datawetenschappers, voor maatregelen om het energieverbruik van de snel groeiende e-sector het hoofd te bieden. Tenslotte pleit ze ervoor dat de Europese Commissie het initiatief neemt om een internationale groep samen te stellen die zich buigt over de ‘global governance’ van een wetenschappelijke e-infrastructuur. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.