Biestkens Bijbel uit de 16e eeuw in EASY

31 maart 2011

De Biestkens Bijbel uit 1560 is een digitale tekstuitgave van de Stichting Vrijwilligersnetwerk Nederlandse Taal (SVNT). Deze uitgave is onlangs in DANS EASY beschikbaar gekomen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

De SVNT is een netwerk van ongeveer honderd vrijwilligers dat zich tot doel heeft gesteld informatie in en/of over de Nederlandse taal in heden en verleden en Nederlandstalig erfgoed voor iedereen beschikbaar en toegankelijk te maken, bij voorkeur digitaal en interactief. De SVNT heeft sinds 2007 een tiental bijbelvertalingen uit de 15e, 16e en 17e eeuw getranscribeerd, waaronder de Statenvertaling uit 1637.

Andere belangrijke teksten die dankzij de SVNT beschikbaar zijn gekomen, zijn vijf belangrijke psalmberijmingen, een Nederlands-Engels woordenboek uit 1648, een spreekwoordenverzameling van Johan de Brune de Oude uit 1636, en twee Friese bijbelvertalingen. De beschikbaarheid van de teksten is van groot belang voor het onderzoek naar de ontwikkeling van de Nederlandse taal. In DANS EASY is een overzicht van alle door het SVNT beschikbare teksten opgenomen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.