Ben jij FAIR-Aware? Nieuwe tool om data FAIR te maken

25 juni 2020

DANS werkt aan een online self-assessment tool voor gebruikers om ze te leren en bewust te maken van FAIR data gebruik.

Binnen het FAIRsFAIR-project werkt DANS samen met haar partners PANGAEA en DCC aan een online self-assessment tool voor gebruikers om ze te leren en bewust te maken van FAIR data gebruik voordat ze hun data in databanken gaan deponeren.

De nieuwe tool onder de naam FAIR-Aware biedt zo’n negentien assessmentvragen die alle aspecten van de FAIR-principles reflecteren. Dankzij bijbehorende tips bij elke vraag, kan de gebruiker de vraagstukken beter begrijpen en weten zij hoe ze hun data FAIR kunnen maken. De volgende versie van de tool zal voorzien zijn van extra begeleiding bij specifieke thema’s voor gebruikers met onvoldoende kennis. Mede deze begeleiding zal de gebruiker in staat zijn om de FAIRness van hen datasets te kunnen verbeteren alvorens de data bij DANS of een andere databank te deponeren. 

De nieuwe versie van FAIR-Aware bevindt zich momenteel in de testfase. Door het verzamelen van feedback van potentiele gebruikers, streeft het ontwikkelteam ernaar om deze tool nog gebruikersvriendelijker en relevanter te maken voor alle belanghebbenden.

Meer informatie

U kunt meer informatie over de achtergrond van de ontwikkeling van FAIR-Aware op de projectwebsite vinden, of contact opnemen met  (DANS). In het gedeelte FAIR certification leest u meer over de ontwikkeling van de tool, zowel beoordelingen en evaluaties van databanken als beoordelingen van individuele datasets.  

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.