Bedrijfstelling 1963 beschikbaar in EASY

12 januari 2012

De Bedrijfstelling 1963 is sinds kort met maar liefst 65.000 bestanden beschikbaar in het online archiveringssysteem EASY.

De Bedrijfstelling 1963 is sinds kort met maar liefst 65.000 bestanden beschikbaar in het online archiveringssysteem EASY.

De Bedrijfstelling 1963 maakt deel uit van een vervolg op het Volkstellingen-project, waarin gebruiksvriendelijke afbeeldingen van deze tellingen met zoveel mogelijk metadata beschikbaar worden gesteld. Naast Bedrijfstelling 1963 zijn de volgende tellingen ook beschikbaar: de Beroepstelling 1930, de Bedrijfstelling 1930 en de Bedrijfstelling 1950.

Werkwijze scannen tellingen
Middels ‘OCR’ tekenherkenning werd tijdens het scannen voor elke afbeelding een aantal basisgegevens geïndexeerd: de codes bovenaan de bladen, het eerste nummer per tabel. Met behulp van overzichten en codeboeken die bij de tellingen horen, werden deze basisgegevens uitgewerkt. Dit maakte het mogelijk de bestanden te ordenen per bedrijfs(sub)groep en per gemeente. Vervolgens is aan elk bestand alle beschikbare gegevens zoals metadata toegevoegd. Hierdoor is het nu mogelijk om in EASY door de uitgebreide directorystructuur naar specifieke bestanden te bladeren; per bestand kan met de functie ‘View details’ de metadata bekeken worden.

Samenwerking met het CBS
DANS heeft in de periode 1997-2007 in samenwerking met het CBS veel gedaan aan het toegankelijk maken van Volkstellingen-data. Resultaat van dit decennium werk is onder andere de website www.volkstellingen.nl.

Meer informatie
De Bedrijfstelling 1963 is beschikbaar in EASY. Bezoek EASY voor deze en andere datasets of neem voor meer informatie contact op met DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.