Archeologie van de Betuweroute digitaal beschikbaar

7 april 2008

Alle archeologische resultaten van de Betuweroute zijn nu on-line beschikbaar. Dankzij een subsidie van NWO kon DANS de complete digitale opgravingsdocumentatie duurzaam archiveren. Een lang bestaande wens van de Nederlandse archeologen is daarmee in vervulling gegaan.

Van een Steentijd begraving op één van de donken bij Hardinxveld-Giessendam tot de laat-Middeleeuwse bewoning van de Stenen Kamer bij Buren: de digitale bestanden van de opgravingen in het kader van de Betuweroute hebben lange tijd als voorbeeld gediend voor hoe het eigenlijk niet zou moeten. Tijdens de opgravingen, die plaatsvonden tussen 1997 en 2000, is er veel tijd en geld geïnvesteerd in het integraal digitaal beschikbaar maken van de opgravingsdocumentatie. Met de spreekwoordelijke bloed, zweet en tranen zijn alle gegevens en kaarten in het archeologisch informatiesysteem Dig-it ingevoerd. De bestanden zijn na afloop op stapels CD-ROM’s gebrand en in een brandkast gelegd bij de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). In het kader van het onderzoeksprogramma ‘Oogst van Malta’ wilden wetenschappers die waardevolle digitale gegevens hergebruiken, maar dat bleek lastiger dan verwacht: op maar één plek beschikbaar, niet duidelijk geordend en gedocumenteerd en deels in een bestandformaat dat in onbruik was geraakt.
Door de inspanningen van het projectbureau Betuweroute en DANS, en met subsidie van NWO, is het nu toch gelukt de bestanden op een gestructureerde manier duurzame te archiveren en te ontsluiten. De laatste versies van de bestanden zijn geselecteerd en geordend. Bij DANS is de afgelopen maanden elk bestand gedocumenteerd en geconverteerd naar een format dat een lange digitale levensduur heeft en eenvoudig door iedereen hergebruik kan worden. Er is nu één samenhangend projectarchief online beschikbaar. Tienduizenden bestanden met beschrijvingen van vondsten, opgravingsplattegronden, veldfoto’s en rapportages zijn via EASY voor de Nederlandse archeologen met één muisklik bereikbaar.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.