APARSEN-thema ‘trust’ verder uitgewerkt

2 oktober 2012

Het APARSEN-project heeft als doel om een virtueel onderzoekscentrum voor digitale duurzaamheid op te zetten. Om dit te bereiken, wordt in kaart gebracht welke aspecten op het gebied van digitale duurzaamheid van belang zijn. ‘Trust/vertrouwen’ is een van de thema’s.

Drie speerpunten
Het thema ‘trust/vertrouwen’ wordt in drie speerpunten uitgewerkt. Het eerste speerpunt is ‘certificering en auditing van archief bewaarplaatsen’. Vervolgens is er aandacht voor ‘annotatie, reputatie en kwaliteit van data’. Het derde speerpunt betreft ‘authenticiteit en interoperabiliteit’.

Presenteren van resultaten
De resultaten van de werkzaamheden op het gebied van ‘trust/vertrouwen’ worden op een aantal manieren aan de buitenwereld gepresenteerd. Tijdens de jaarlijkse iPRES conferentie op 3 oktober stelt een panel de resultaten centraal. Ook tijdens het symposium ‘Cultural Heritage online’ op 10 december zal dit onderwerp aan bod komen, onder andere tijdens een workshop over het ‘Dataseal of Approval’. Dit datakeurmerk is een belangrijke bouwsteen voor certificering van repositories. Een tweede workshop tijdens Cultural Heritage online behandelt verschillende initiatieven op het gebied van ‘persistent identifiers’. Bij beide initiatieven is DANS nauw betrokken.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over APARSEN en de folder ‘Trust’ op de projectpagina van onze site of neem contact op met Rene van Horik, projectleider APARSEN. Rene is bereikbaar via Rene.van.Horik at dans.knaw.nl en 06 23 29 73 89.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.