Antiek Rome digitaal tot leven gebracht

13 juni 2007

Het oude Rome wordt tot leven gebracht in een digitaal reconstructieproject dat claimt de omvangrijkste computersimulatie ter wereld te hebben gemaakt. Het project, waaraan architecten en archeologen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië hebben meegewerkt, werd maandag in Rome gepresenteerd.

De simulatie, die tot nu toe twee miljoen dollar heeft gekost, toont het oude Rome in het jaar 320 toen de stad onder het regime van keizer Constantijn was uitgegroeid tot rond een miljoen inwoners. Naast een stadskaart uit een Romeins museum zijn er laserscans van de huidige stad voor gebruikt. In de simulatie worden zo’n zevenduizend gebouwen gereconstrueerd, waarvan er dertig ook aan de binnenkant te bezichtigen zijn – inclusief fresco’s en decoraties.
Zo is vrijwel de gehele stad binnen de twintig kilometer lange muur herbouwd met behulp van programma’s die ook worden gebruikt voor het ontwerpen van nieuwe gebouwen, zei projectleider van de Universiteit van Virginia bij de presentatie tegen Associated Press.
Hij verwacht dat niet alleen studenten en toeristen voordeel zullen hebben van de simulatie, maar ook onderzoekers die virtuele praktijkexperimenten willen doen. Volgens de projectleider kan het ook uitgroeien tot een soort web 2.0 journaal, waaraan steeds nieuwe informatie kan worden toegevoegd als er weer een nieuw inzicht is gegroeid of een ontdekking gedaan. De simulatie is nog niet op internet te zien maar heeft wel een eigen website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.