Anja Smit nieuwe directeur DANS

15 maart 2022

Anja Smit, momenteel Bibliothecaris van de Universiteit Utrecht, wordt de nieuwe directeur van DANS, het nationale expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata.  Ze volgt er half juli Henk Wals op, die met pensioen gaat.

Henk Wals: “Ik ben erg blij met de keuze voor Anja Smit. Ze is een van de meest vooraanstaande Nederlandse bibliotheekdirecteuren en geniet ook internationaal veel aanzien, bijvoorbeeld in haar rol als Secretaris-Generaal van LIBER, de Europese organisatie voor research libraries. De Universiteitsbibliotheek Utrecht speelde onder haar leiding een belangrijke rol in de ontwikkeling van Open Science en FAIR Data. Diensten als DataverseNL en Yoda zijn daar ontwikkeld. Ik ben er van overtuigd dat Anja met haar kennis en ervaring niet alleen veel kan betekenen voor DANS, maar ook voor de vorming van ons nationale ecosysteem voor research data.”

Anja Smit (61) is sinds 2010 Bibliothecaris van de Universiteit Utrecht en directeur van de Universiteitsbibliotheek. Zij brengt meer dan 30 jaar (inter)nationale ervaring mee op het terrein van duurzame toegang tot wetenschappelijke informatie. Zo was zij eerder directeur van de Universiteitsbibliotheken aan de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit, en Executive Consultant voor academische bibliotheken in de regio New England in de VS. Ook leidde ze samen met Frank Miedema tussen 2018 en 2019 het Open Science-programma van de Universiteit Utrecht. Anja Smit is internationaal actief in netwerken als LERU, OCLC en LIBER, waarvan ze secretaris-generaal is. Ze brengt dan ook een groot internationaal en voor DANS relevant netwerk mee. Smit behaalde haar MA in Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op met Irene van Houten via 06 1137 5909 of

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.