Ambitieus project brengt Europees onderzoek op hoger plan

24 oktober 2008

Een hoger rendement van onderzoeksbudgetten in de humaniora en kunstgerelateerde wetenschappen door snel en efficiënt uitwisselen van gegevens, inzichten en onderzoekshulpmiddelen binnen de Europese Onderzoek Ruimte. Dat zijn de voorziene resultaten van het project Preparing DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) dat van start gaat op een bijeenkomst in Den Haag op maandag 27 en dinsdag 28 oktober.

‘Door ze duurzaam op te slaan en beschikbaar te houden worden wetenschappelijke onderzoekgegevens niet één keer maar veel vaker en voor verschillende doeleinden gebruikt. Dat is winst. Dit project vermenigvuldigt die winst nog eens flink, door dit hergebruik en de communicatie daarover door heel Europa mogelijk te maken.’ Dat zegt directeur Peter Doorn van het Nederlandse instituut Data Archiving and Networked Services (DANS), een van de initiatiefnemers van het project. Met behulp van DARIAH zullen onderzoekers in de nabije toekomst van achter hun bureau toegang hebben tot een wereld aan data, voortgebracht door vele onderzoekers en onderzoekinstituten over heel Europa.

Met een drietal gelijkgestemde instituten in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk maakte DANS de eerste plannen voor een Europese aanpak. Ook anderen zagen de grote mogelijkheden van een Europese infrastructuur voor onderzoekdata. De groep betrokken instituten groeide snel. Bij de aankomende start telt het project veertien deelnemers in tien Europese landen:

Nederland: DANS (Data Archiving and Networked Services)
Verenigd Koninkrijk: CeRch (Centre for e-research) Kings College London
ADS (Archaeology Data Service) University of York
OUCS (Oxford University Computing Services)
Frankrijk: CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique)
Duitsland: MPG (Max Planck Gesellschaft)
UGOE (University of Goettingen, Goettingen State and University Library)
Griekenland: AA (Academy of Athens)
DCU (Digital Curation Unit, Athena Research Centre)
Slovenië: ICH (Institute of Contemporary History)
Ierland: IRCHSS (Irish Research Council for Humanities and Social Sciences)
Denemarken: NFI (Nordisk Forskningsinstitut), University of Copenhagen
Kroatië: RBI (Ruder Boskovic Institute)
Cyprus: EUC (European University of Cyprus)

Een telescoop voor de humaniora
Onlangs verleende de Europese Unie een subsidie van 2,5 miljoen euro aan de partners om ze in staat te stellen in de komende twee jaar een gedetailleerd en haalbaar plan op te stellen. De activiteit die hieruit voortvloeide, ‘Preparing DARIAH’, zal op de bijeenkomst van 27 en 28 oktober zijn officiële start beleven. Uiteindelijk wordt de omvang van het DARIAH-project op jaarlijks circa 6 miljoen euro begroot. Voor het eerst worden de menswetenschappen op dezelfde manier behandeld als de astronomen of de beoefenaars van de deeltjesfysica, die natuurlijk al meer vertrouwd zijn met het bouwen van grote onderzoeksfaciliteiten zoals telescopen of deeltjesversnellers.

De opbrengsten van DARIAH schuilen niet alleen in behoud, hergebruik en uitwisseling van data. Door samenwerking tussen onderzoekers op Europees niveau mogelijk te maken en assistentie te bieden bij het proces van duurzaam archiveren, zorgt het project ook voor een betere kwaliteit van data. Deskundigheid wordt gedeeld, standaarden en ‘best practices’ worden uitgewisseld en richtlijnen voor de behandeling en het gebruik van data worden beschikbaar gemaakt – allemaal met behulp van de infrastructuur die door DARIAH tot stand wordt gebracht.
Verder komen er door dit type behoud en uitwisseling mogelijk te maken, ook nieuwe soorten onderzoek binnen bereik. Voorbeelden hiervan zijn kwantitatieve analyse van antieke manuscripten, historisch onderzoek naar mondiale economische ongelijkheid en onderzoek naar de verspreiding van archeologische vindplaatsen.

Ook op het gebied van onderzoeksmethoden en gereedschappen wordt van DARIAH een belangrijke opbrengst verwacht. Door DARIAH zal het niet alleen mogelijk zijn om nieuwe methodes en gereedschappen te ontwikkelen, maar ook om ze snel en gemakkelijk beschikbaar te stellen en uit te wisselen, zodat onderzoekers in alle deelnemende landen kunnen profiteren van vooruitgang die in één land is geboekt.

————————————————
NOOT VOOR DE REDACTIES:
Wilt u meer informatie of heeft u belangstelling om rond de startbijeenkomst een of meer vertegenwoordigers van de betrokken partijen te spreken, neemt u dan contact op met projectleider Milena Piccoli (06-12166989, email Milena Piccoli) of projectassistent Lisa de Leeuw (06-23863243, email Lisa de Leeuw), beide vanuit DANS verantwoordelijk voor de coördinatie van DARIAH.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.