Aftrap ‘Oorlogsliefdekind’ zondag 16 mei op Radio 1

12 mei 2010

Zondag 16 mei vindt met een radio-uitzending vanuit de Amsterdamse studio Desmet de aftrap plaats van een multimediaal project rond kinderen van Nederlandse militairen en Indonesische vrouwen. Het gaat om een uitzending van het programma Onvoltooid Verleden Tijd (OVT) van 10:00 tot 12:00 uur.

In de periode 1946-1949 zijn 130.000 Nederlandse militairen in Indonesië gelegerd geweest om het gebied deels als Nederlandse kolonie te behouden. Ondanks de oorlogshandelingen was er ook tijd voor ontspanning en liefde. Militairen knoopten relaties aan met Indonesische vrouwen, bij wie zij – vaak onbedoeld – kinderen kregen. Na de definitieve onafhankelijkheidsoverdracht aan Indonesië in 1949 keerden de Nederlandse militairen terug naar huis. Een onbekend aantal Nederlands-Indonesische kinderen bleef achter met hun moeder in het nieuwe Indonesië.

Oorlogsliefdekind is een initiatief om de verhalen van Nederlandse militairen en hun in 1949 achtergelaten kinderen en moeders in Indonesië te achterhalen. Het afgelopen jaar zijn de nooit eerder vertelde ervaringen van ‘soldatenvaders’ en ‘soldatenkinderen’ op de website www.oorlogsliefdekind.nl verzameld. Het geeft een onthullend beeld van onze verzwegen koloniale erfenis.

De OVT-uitzending is de aftrap van zes weken waarin verhalen en resultaten van een jaar research gepresenteerd en besproken worden. Gedurende deze zes weken wordt verslag gedaan van de zoektochten en vondsten in beeld en geluid, geur en kleur, via radio, tv en internet. Men krijgt toegang tot sfeer impressies van de reis naar Indonesië, artikelen, foto’s en documenten over de mensen die gevonden zijn, films uit de beeldarchieven, blogs over ervaringen en een tachtig minuten durende tv-documentaire getiteld Tuan Papa, die op donderdag 1 juli wordt uitgezonden in de uitzending van Andere Tijden. Meer informatie is te lezen op de websites van het project en van de VPRO.

De radio-uitzending op zondag 16 mei is toegankelijk voor publiek en vindt plaats in Studio Desmet, Plantage Middenlaan 4a in Amsterdam van 10 tot 12 uur. (Toegang gratis. Aanmelden via de vpro-website)

Oorlogsliefdekind is onderdeel van het project Getuigen Verhalen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met een subsidie in het kader van de regeling Kleine Data Projecten heeft DANS het mogelijk gemaakt om allerlei aanvullende privé documenten te laten digitaliseren en te beschrijven. Deze data (geboorteakten, verlovingskaarten van hun militaire vader en Indonesische moeder, dagboeken, aangiften burgerlijke stand, persoonlijke correspondentie, foto’s, documenten uit weeshuizen waar de kinderen opgroeiden, data over zoektochten naar de vaders etc.) worden samen met de interviews ook bij DANS gedeponeerd.

www.oorlogsliefdekind.nl
http://geschiedenis.vpro.nl
www.vpro.nl/olk

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.