Actieplan voor het toegankelijk maken van onderzoeksgegevens

23 november 2011

Knowledge Exchange publiceert het rapport “A Surfboard for Riding the Wave – Towards a four country action programme on research data”. Het rapport biedt niet alleen een overzicht van de huidige activiteiten en de uitdagingen op het gebied van de onderzoeksgegevens in Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, maar ook een schets van een actieprogramma voor de vier landen in het realiseren van een gezamenlijke data-infrastructuur.

In het rapport komen de vier belangrijkste drijfveren aan bod: incentives voor onderzoekers, opleiding in relatie tot onderzoekers in hun rol als data producenten en gebruikers van informatie infrastructuur, organisatorische en technische infrastructuur en tot slot de financiering van de infrastructuur. Het rapport biedt aanbevelingen voor acties op elk van deze gebieden voor de partners en anderen, niet alleen in de vier partnerlanden, maar ook buiten deze grenzen.

Strategische doelen
Op basis van het overzicht van de huidige situatie in de vier Knowledge Exchange partnerlanden, formuleert het rapport drie lange termijn strategische doelstellingen:
1. Het delen van gegevens maakt deel uit van de academische cultuur
2. Data logistiek is een integraal onderdeel van het academisch professionele leven
3. De data-infrastructuur is degelijk, zowel operationeel als financieel

Europese Commissie
Robert Madelin, de directeur-generaal van het DG Informatiemaatschappij en media (INFSO) bij de Europese Commissie zei over het rapport: “Het rapport is goed getimed. De Europese Commissie werkt aan een Open Data-strategie voor Europa. Die zal zeer binnenkort worden meegedeeld aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Het is zeer nuttig om met dit verslag niet alleen een overzicht te hebben van wat er gebeurt in vier Europese landen, maar van mogelijke acties voor de toekomst, rekening houdend met het belang van open data voor de Europese economie en maatschappij. “

Meer informatie
Het rapport is als pdf download beschikbaar op de website van Knowledge Exchange.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.