3,5 sterren voor FAIR-Aware!

1 juli 2021

Op 7 juni werd de FAIR-Aware tool gepresenteerd op de Open Repositories 2021 conferentie als onderdeel van de workshop “How repositories can increase their FAIR share”. Het publiek werd gevraagd om de tool te evalueren en zij gaven de tool 3,5 van de 5 sterren!

De 16th International Conference on Open Repositories (OR2021) stond in het teken van het thema “Open for all”. Tijdens de 90 minuten durende workshop maakte het publiek van meer dan 100 repository managers, research data librarians en data stewards kennis met verschillende tools en diensten van het FAIRsFAIR project die hen en hun diensten kunnen helpen de FAIR principes toe te passen. 

De FAIR-Aware tool werd aan het publiek voorgesteld als een manier voor iedereen die met data omgaat om meer te leren over de FAIR principes. Gezien de sterke samenwerking die nodig is tussen onderzoekers en repositories om een dataset FAIR te maken tijdens het archiveringsproces, is het aan te raden dat repository managers bekend raken met de tool om te beseffen welke overwegingen onderzoekers tegenkomen bij het kiezen van een repository om hun dataset in te deponeren en hoe hun repository daarop kan inspelen.

Positieve feedback

Het publiek kreeg de tijd om de tool in hun eigen tempo te verkennen en te evalueren. Bijna 75% van de teruggestuurde feedback toonde interesse in het gebruik van FAIR-Aware en de andere FAIRsFAIR-tools. Op de vraag “Hoe nuttig vindt u FAIR-Aware voor het ondersteunen van onderzoekers en data stewards bij het FAIR maken van data?”, gaf het publiek een gemiddelde waardering van meer dan 3,5 sterren op 5.

De FAIR-Aware tool wordt gehost en onderhouden door DANS, en is nog steeds in voortdurende ontwikkeling op basis van de ontvangen feedback van gebruikers. Zoals te zien is in het recente overzicht van de gebruikersstatistieken, maken archiefbeheerders geen groot deel uit van het gebruikersbestand. Deze workshop was een poging om de tool bij dit publiek te promoten, zodat het perspectief en de evaluatie van deze belanghebbenden kunnen worden meegenomen in de verdere ontwikkelingen. 

Meer informatie

Lees meer over de workshop in deze blog post. Voor verdere vragen over de tool, kunt u contact opnemen met het .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.