3.000 gekaapte brieven uit de 17e en 18e eeuw gepubliceerd

9 oktober 2012

Het Meertens Instituut lanceerde op 8 oktober de website gekaaptebrieven.nl met circa 3.000 brieven uit de 17e en 18e eeuw, veelal geschreven door gewone Nederlanders.

Het Meertens Instituut, net als DANS onderdeel van de KNAW, lanceerde op 8 oktober de website gekaaptebrieven.nl met circa 3.000 brieven uit de 17e en 18e eeuw, veelal geschreven door gewone Nederlanders.

De documenten bevonden zich op Nederlandse schepen die destijds door de Engelsen zijn gekaapt, in een van de vier oorlogen waarin Nederland en Groot-Brittannië indertijd waren verwikkeld. In Engeland belandden de in beslag genomen stukken in archieven, waar ze eeuwen later zijn herontdekt. De moeilijk leesbare originelen zijn door meer dan honderd vrijwilligers nauwkeurig overgetikt.

Schat aan gegevens
Voor onderzoekers en genealogen leveren de gekaapte brieven een schat aan gegevens. De collectie bestaat voor ongeveer de helft uit zakelijke post die in de 17e en 18e eeuw op schepen werd vervoerd naar de Oost en de West. De post levert historici niet alleen gedetailleerde informatie op over de scheepsbewegingen en handel, maar ook over het dagelijks leven op de suikerplantages in Suriname, de theeplantages op Indonesië en factorijen in Kanton en Colombo. Onvermijdelijk komt de slavernij in veel brieven en plantageoverzichten ter sprake. De vele persoonlijke brieven en dagboeken vertellen over het wel en wee van de opvarenden en hun in Nederland achtergebleven familie.

Archiveren van data
Desgevraagd laat Nicoline van der Sijs, onderzoeker op het Meertens Instituut en projectleider van dit project, weten dat “de gegevens ook zeker worden gearchiveerd.” Hierbij wordt gedacht aan DANS of bijvoorbeeld aan TLA.

Meer informatie
De duizenden gekaapte brieven zijn via de website te lezen en te doorzoeken. Ook in het artikel ‘De buit bestaat uit bits en bytes’ in het februarinummer van E-data&Research staat meer informatie over dit project.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.