1 miljoen voor toegankelijkheid tijdschriften

12 juli 2011

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt 1 miljoen euro beschikbaar om wetenschappelijke tijdschriften gratis toegankelijk te maken.

Dat maakte de organisatie maandag bekend. Vaak is het zo dat wetenschappelijke tijdschriften en dus ook artikelen alleen toegankelijk zijn voor betalende abonnees. Alleen de zogenoemde open acces-tijdschriften zijn vrij toegankelijk.

Eenmalige financiering
De organisatie biedt een eenmalige financiering van maximaal 45.000 euro voor het oprichten van nieuwe, vrij toegankelijke tijdschriften en van maximaal 22.500 euro voor de omvorming van een bestaand tijdschrift naar een open acces-model. De NWO stimuleert open acces in de wetenschap met als achterliggende gedachte dat publiek gefinancierd onderzoek vrij toegankelijk moet zijn.

Bureaula
Organisaties als de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en NWO zijn al een tijdje bezig om onderzoeksdata zo toegankelijk mogelijk te maken. Dat doen ze bijvoorbeeld door wetenschappers die ze financieren aan te sporen om hun gegevens toegankelijk te maken bij DANS in plaats van ze stof te laten verzamelen in een bureaula.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het aanvragen van een subsidie op de website van NWO.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.