1 miljoen euro ‘seed capital’ voor CLARIAH

2 maart 2012

CLARIAH ontvangt 1 miljoen euro ‘seed capital’ van staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW om zich verder te ontwikkelen tot er in 2014 een nieuwe ronde is voor Roadmap-projecten.

De staatssecretaris neemt hiermee het advies over van de Commissie Meijer. Volgens deze Commissie is CLARIAH van zodanige kwaliteit en van zodanig belang dat de Commissie aan iedereen op nationaal, regionaal of internationaal niveau wil laten zien dat zij het waard is om in te investeren. Met de toekenning van het budget wil de Commissie de dynamiek in het veld behouden voor een nieuwe Roadmap ronde over twee jaar.

Gedeeld digitaal laboratorium
De digitalisering van grote hoeveelheden bronnen als tekst, beeld, geluid en filmopnamen brengt momenteel een revolutie teweeg in het geesteswetenschappelijk onderzoek. ICT-tools zijn cruciaal voor toponderzoek. CLARIAH – Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities – biedt geesteswetenschappers, van letterkundigen tot historici en van archeologen tot taalkundigen, een gedeeld digitaal ‘laboratorium’, waarin zij grote verzamelingen digitale bronnen kunnen raadplegen, en innovatieve methoden vinden om die data te verwerken. DANS is een van de partners binnen CLARIAH en had een grote rol in de tot standkoming van het voorstel. Ook bij de verdere ontwikkelingen van CLARIAH blijft DANS nauw betrokken.

80 miljoen voor Nederlandse onderzoeksfaciliteiten
Van de 37 ingediende voorstellen binnen de Nationale Roadmap zijn vijf voorstellen gehonoreerd en hebben drie voorstellen, waaronder CLARIAH, een bedrag aan ‘seed capital’ ontvangen. In totaal is 80 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Meer informatie
De correspondentie van staatssecretaris Halbe Zijlstra met NWO, zoals de aanbiedingsbrief, staat op de website van de Rijksoverheid. De acht geselecteerde projecten staan genoemd op de website van NWO. Voor meer informatie over CLARIAH kunt u contact opnemen met Ingrid Dillo, coördinator Beleid en Communicatie. Ingrid is bereikbaar via ingrid.dillo@dans.knaw.nl en 070- 3446484.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.