“Open toegang tot onderzoek is een must voor concurrentiepositie Europa”

28 oktober 2011

Neelie Kroes, Eurocommissaris voor de Digitale Agenda, heeft het startschot gegeven voor de Nederlandse bijdrage aan de jaarlijkse internationale Open Access week. In een videoboodschap op de website Open2011 stelt zij dat open toegang tot onderzoeksresultaten, van zowel publicaties als onderzoeksdata, geen luxe is. Zij ziet Open Access als een must voor Nederland en Europa om internationaal te kunnen concurreren.

Ieder jaar wordt internationaal extra aandacht gevraagd voor Open Access. In Nederland gebeurt dit bij veel hoger onderwijsinstellingen met Open 2011, van 24 oktober tot 4 november. Eurocommissaris Kroes: “Ik ben erg trots op de vele activiteiten die in Nederland plaatsvinden om Open Access te realiseren.” SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van hoger onderwijs en onderzoek, coördineert het nationale programma voor Open 2011.

Onderzoek én onderwijs
Tijdens Open 2011 staat dit jaar in Nederland niet alleen de open toegang tot onderzoek, maar ook onderwijs centraal. Toegang tot kennis, informatie en data is essentieel voor hoger onderwijs en onderzoek, het gebruik ervan de basis voor kennisoverdracht en kennisontwikkeling. Onderzoek en onderwijs dat met belastinggeld is betaald, moet toegankelijk zijn en efficiënt worden gebruikt. Waar mogelijk moet hergebruik gestimuleerd worden. DANS bevordert duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens, door onderzoekers te stimuleren gegevens duurzaam te archiveren en te hergebruiken. Dit wordt onderschreven door organisaties als NWO, KNAW en alle hoger onderwijsinstellingen. Het open beschikbaar stellen van onderwijsmateriaal biedt universiteiten en hogescholen bovendien de kans wereldwijd te tonen wat zij in huis hebben, en daarmee getalenteerde studenten en wetenschappers aan te trekken. Ook draagt open toegang bij aan kwaliteitsverbetering van leermaterialen.

Meer informatie
Bekijk de videoboodschap van Eurocommissaris Kroes of bezoek Open 2011 voor meer informatie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.