‘Universiteit overtrad regels met achterhouden klimaatgegevens’

1 februari 2010

De universiteit van East Anglia heeft de regels over vrijheid van informatie overtreden door niet in te gaan op verzoeken om klimaatdata vrij te geven. Dat zei vorige week het Information Commissioner’s Office, de hoge autoriteit op het gebied van informatievrijheid in het Verenigd Koninkrijk.

In november werd een groot aantal emails van de universiteit gehackt en aan de publiciteit prijsgegeven door klimaatsceptici, die daarmee wilden aantonen dat de conclusies van universitaire klimaatalarmisten worden gebouwd op gemanipuleerde gegevens. Over die visie sprak het Information Commissioner’s Office zich niet uit. Ondercommissaris Graham Smith van het Office zei volgens de BBC-nieuwswebsite wel dat verzoeken in het kader van de Freedom of Information Act om data vrij te geven ‘niet waren behandeld zoals het zou moeten’ en dat het ‘een overtreding van artikel 77 van die wet is om de vrijgave van opgevraagde data opzettelijk te verhinderen.’ Omdat er meer dan een half jaar is verstreken sinds de betreffende verzoeken werden gedaan, kan er tegen de overtredingen niet meer worden opgetreden, aldus Smith. Wel zou de universiteit zeker worden geadviseerd over het belang van goed datamanagement en over zijn wettelijke verplichtingen met betrekking tot toekomstige verzoeken om informatie, voegde hij eraan toe.
In een verklaring heeft vice-chancellor Edward Acton van de universiteit bezworen dat de verdenkingen aan het adres van zijn instelling ‘een bron van ernstige zorg’ zijn en dat de universiteit tot alle nodige medewerking met het ICO bereid is.
Er is ook een onafhankelijk onderzoek gestart om te zien ‘of er bewijs is van het verbergen of manipuleren van gegevens op een wijze die niet te verenigen is met de geaccepteerde academische praktijk’. Zelfs de politie houdt zich volgens de BBC met de zaak bezig, maar dat lijkt betrekking te hebben op het eerdere hacken van de emails.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.