‘Open Access beweging blunderde door metadata te laten liggen’

2 september 2010

‘Veel uitgevers verstoppen nog altijd de metadata van publicaties. Het is echt een enorme blunder van de Open Access movement dat men dat heeft laten liggen.’ Dat zegt informatiewetenschapper Herbert Van de Sompel in een interview met het kwartaalblad e-data&research, dat vrijdag 3 september verschijnt.
 
‘Met uitgevers weet je het nooit,’ aldus Van de Sompel, die voor een visiting professorship bij DANS deze zomer enkele maanden naar Nederland was gekomen vanuit het Amerikaanse New Mexico.  ‘Vrijwel geen enkele uitgever heeft ooit het Protocol for Metadata Harvesting ingevoerd, dus… Ik hoop dat het gebeurt want dat zou veel dingen oplossen. Metadata vormen het core niveau, dat moet op nummer 1 staan. Het is fuel for the engine. Uitgevers weten dat ook. In hun nadruk op open access voor de inhoud van de artikelen zijn activisten en bibliotheken de metadata vergeten. Dat is kwalijk.’
Van de Sompel bespreekt in e-data onder meer ook zijn werk aan de internet-teletijdmachine Memento (‘Tim Berners-Lee was er fenomenaal lovend over!’), Open Annotatie, de Firefox-tool voor bronnenbeheer Zotero, Open URL en Object Reuse and Exchange voor samengestelde publicaties.
e-data&research wordt eens in de drie maanden toegestuurd aan duizenden onderzoekers en docenten in de alfa- en gammawetenschappen aan de Nederlandse universiteiten. Het is een gemeenschappelijke uitgave van DANS, de Koninklijke Bibliotheek, Het Huygens Instituut, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Vereniging voor Geschiedenis en Informatica. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.