‘Gratis en betaalde informatie in één en dezelfde zoekbeweging’

21 oktober 2009

Wie naar wetenschappelijke informatie zoekt moet in één zoekresultaat zowel de publikaties kunnen vinden waarvoor betaald moet worden als de open access publikaties. Dan pas kunnen we echt gaan profiteren van de Open Access beweging, schrijft vandaag Bas Savenije in zijn openingscolumn voor de Open Data Speakers’ Corner.

Savenije luidt daarmee de derde aflevering in van de Speakers’ Corner, die door DANS (Data Archiving and Networked Services) is georganiseerd om in de Open Access Week de aandacht te vestigen op het belang van vrij toegankelijke onderzoekdata. Iedere dag van de week zijn er andere ‘aftrappers’: één columnist en drie commentatoren. Zij zetten de toon voor een discussie waaraan verder alle bezoekers kunnen deelnemen.
‘Het is om te beginnen al een hele uitdaging voor de Nederlandse bibliotheken (wetenschappelijke en openbare) om iedere Nederlander een eenvoudige en snelle toegang te geven tot wetenschappelijke informatie,’ schrijft Savenije, die er op wijst dat naast de prijs ook de slechte vindbaarheid van veel onderzoekinformatie het gebruik belemmert.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.