‘De wetenschap wordt anders’

30 november 2009

Het publiceren van onderzoekresultaten inclusief de onderzoekdata waarop ze zijn gebaseerd wordt in steeds meer disciplines de norm. ‘Deze beweging trekt als een golf over de wetenschap,’ zegt VU-hoogleraar Frank van Harmelen in het juist verschenen nummer van kwartaalblad e-data&research. In sterrenkunde en deeltjesfysica is het al heel gewoon.

Om een zo hoog mogelijk rendement uit de te publiceren data te halen is het wel nodig dat ze voor anderen ook goed bruikbaar zijn, voegt hij aan zijn constatering toe. Van Harmelen pleit daarom voor het gebruik van de standaard Resource Description Framework (RDF) die van een dataset de objecten, de variabelen en de relaties daartussen beschrijft. Dat maakt het makkelijker om data door computers te laten hergebruiken, zegt de Amsterdamse hoogleraar Kennisrepresentatie en Redeneren. Zijn visie op de invloed van digitalisering op de wetenschap staat in een speciale bijlage van e-data&research ter gelegenheid van 45 jaar digitaal archief in Nederland. Woensdag 2 december gaat hij er in een lezing op het jubileumsymposium ‘Door Data Gedreven’ verder op in.

Niet alleen de mogelijkheid om data opnieuw te gebruiken heeft invloed op de beoefening van de wetenschap, betoogt Van Harmelen verder. Ook het feit dat het internet zelf een ‘observatorium’ wordt voor onderzoek heeft dat effect. ‘Wetenschappers doen nog veel meer dan publiceren en citeren. Ze zitten op conferenties, ze bloggen, en dat zie je allemaal op internet dus je kan het ook meten.’ De perspectieven voor de wetenschapsbeoefening zijn stralend, luidt de conclusie van het blad. Maar Van Harmelen waarschuwt: ‘Het kan ook te hard gaan’.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.