‘2009’ is jaar van Open Access’

6 maart 2009

De instellingen van het Nederlandse hoger onderwijs hebben 2009 uitgeroepen tot het jaar van Open Access. Dat meldt de interuniversitaire ict-organisatie SURF, die zelf de ‘regie’ over het geheel heeft.

Onderzoekorganisaties KNAW en NOW en de universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen werken het hele jaar samen om beleid te formuleren, de kennisinfrastructuur te verbeteren, een duidelijk juridisch kader te bevorderen en voorlichting te geven.

Nederland loopt voorop in het realiseren van Open Access, zegt SURF, dat wijst op de wetenschapsportaal NARCIS en de HBO Kennisbank. Maar open toegang tot kennis, informatie en data behoeft volgens het Nederlandse hoger onderwijs vereist meer. De digitalisering van onderzoek en wetenschappelijke communicatie biedt mogelijkheden die momenteel onvoldoende worden benut. Verbeterde toegang legt een stevige basis voor kennisoverdracht in het onderwijs, kennisontwikkeling ten behoeve van onderzoek en kennisvalorisatie voor de samenleving. Centraal staat daarbij dat de resultaten van onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd, ook publiekelijk toegankelijk dienen te zijn.

Onderzoekers en lectoren moeten gebruik kunnen maken van alle nieuwe mogelijkheden voor wetenschappelijke communicatie die internet en ICT bieden. Auteurs zijn op het internet zichtbaarder en hebben meer lezers dan via de klassieke tijdschriften. Bovendien bestaan wetenschappelijke publicaties in toenemende mate uit meer dan alleen tekst: primaire onderzoeksdata en multimediabestanden gaan er deel van uitmaken en ook audiovisuele middelen en games worden gebruikt bij het presenteren van onderzoeksresultaten. Een voortdurende ontwikkeling en verbetering van de kennisinfrastructuur is dus nodig, aldus een gezamenlijk persbericht. SURF zette een korte film op YouTube, waarin VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda en andere universitaire bestuurders de voordelen van Open Access nog eens uiteenzetten.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.