DANS bevordert Open Science en stimuleert onderzoekers om data te archiveren volgens het principe ‘zo open als mogelijk, zo gesloten als nodig’. DANS biedt verschillende licenties voor het deponeren van datasets bij DANS.

Voor gebruikers van de Data Stations kan een open licentie zoals CC0 1.0 of CC-BY 4.0 worden geselecteerd voor Open Access datasets. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van alle beschikbare open licenties in de Data Stations. 

Als een of meer bestanden in de dataset beperkte toegang vereisen, kunnen deze individueel worden aangegeven en kunnen toegangsvoorwaarden worden gespecificeerd. Doorgaans wordt de DANS-licentie (.pdf) gebruikt voor deze datasets. 

In de voorloper van de DANS Data Stations, EASY, stelt de DANS-licentie (.pdf) de voorwaarden voor het gebruik van datasets met toegangscategorieën Open Access for registered users en Restricted Access. Deze voorwaarden zijn van toepassing zodra je bestanden uit datasets in deze categorieën kunt inzien of hebt gedownload. 

Lees meer over het selecteren van een licentie in onze richtlijnen voor deposanten

 

Lijst van beschikbare licenties:

Open Access:
In de DANS Data Stations kun je kiezen uit een van de volgende licenties voor open datasets:

  • CC0-1.0 is een licentie waarbij al het auteursrecht op de datasets vervalt, deze valt dan in het publieke domein. Een gebruiker mag de dataset zonder toestemming kopiëren, veranderen en verspreiden. Daarbij is een bronvermelding niet verplicht maar binnen de wetenschap uiteraard wel goed gebruik.
  • Bij CC-BY-4.0 blijft het auteursrecht op de dataset behouden, maar de gebruiker mag de dataset wel delen en bewerken. Daarbij moet een naamsvermelding worden opgenomen en moet de gebruiker aangeven of hij de dataset heeft veranderd.
  • Voor CC-BY-SA-4.0 gelden dezelfde regels als voor CC-BY-4.0, maar de gebruiker moet de dataset die hij heeft hergebruikt onder dezelfde licentie verspreiden als het origineel (dus ook onder CC BY-SA 4.0).
  • Bij CC-BY-NC-4.0 gelden dezelfde regels als voor CC-BY-4.0, maar de dataset mag niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt.
  • Voor CC-BY-ND-4.0 gelden ook dezelfde regels als voor CC-BY-4.0, maar een gebruiker mag de dataset niet verder verspreiden als hij het heeft veranderd, of op de dataset heeft voortgebouwd.
  • De licenties CC-BY-NC-ND-4.0 en CC-BY-NC-SA-4.0 zijn een combinatie van bovenstaande licenties.
  • Naast de hierboven genoemde licenties biedt DANS nog de volgende open (software) licenties:  BSD-2-Clause, BSD-3-Clause, MIT, Apache-2.0, CeCILL_V2, CeCILL-B_V1, GPL-3.0, LGPL-3.0, GPL-2.0, MPL-2.0, CERN-OHL-1.1, CERN-OHL-1.2, TAPR-OHL-1.0

Restricted Access:
Voor datasets die worden gepubliceerd onder restricted access is altijd de DANS-licentie van toepassing. 

 

© DANS. R.2.1.3. Versie 1.2, 8 mei 2023