Voor gebruikers van EASY stelt de DANS licentie (.pdf) de voorwaarden voor het gebruik van datasets met toegangscategorieën Open Access for registered users en Restricted Access. Deze voorwaarden zijn van toepassing zodra je bestanden uit datasets in deze categorieën kunt inzien of hebt gedownload. De belangrijke punten uit de DANS-licentie zijn:

  • Je dient, in het bijzonder bij verspreiding of openbaarmaking, eventuele auteurs- en/of databankrechten die op een dataset rusten, te eerbiedigen.
  • Wanneer je in publicaties gebruik maakt van een dataset dien je de dataset te citeren.

Bij toegangscategorie Open Access is de DANS-licentie niet van toepassing. Hiervoor geldt de Open Access-licentie die staat aangeduid bij de dataset in het metadataveld ‘Licence’. Bijvoorbeeld CC-BY 4.0.

Voor gebruikers van de Data Stations kan een open licentie zoals CC-BY 4.0 worden geselecteerd, en als een of meer bestanden in de dataset beperkte toegang vereisen, kunnen deze individueel worden aangegeven en kunnen toegangsvoorwaarden worden gespecificeerd. Lees meer over licenties selectie in onze richtlijnen voor deposanten.

 

 

NL: © DANS. R.2.1.3. Versie 1.0, 20 juni 2022