Na het deponeren van data

De volgende punten zijn van belang na het deponeren:

Overzicht datasets
Onder je gebruikersprofiel (bovenaan de pagina, rechts) vind je:

 1. Een lijst met je datasets bij ‘My data’.
 2. Een overzicht van alle notificaties van het systeem die per mail verzonden zijn bij ‘Notifications’.
 3. Account informatie.

Aanvraag tot toegang tot jouw dataset
Als je dataset een of meerdere ‘restricted’ bestanden bevat en je hebt de mogelijkheid voor ‘Access Requests’ aangevinkt, dan ontvang je  een e-mail en notificatie van het systeem zodra een gebruiker toegang vraagt om de bestanden te downloaden. 

De e-mail en de notificatie bevatten het e-mailadres  van de aanvrager. In het bericht staat ook een link naar het scherm waar je het verzoek om toegang tot de data kunt inwilligen of afwijzen. Je kunt kiezen uit twee acties:

 1. Toegang verlenen (‘Grant access’): gebruik deze knop als je de aanvrager toegang wilt geven tot jouw data.
 2. Toegang weigeren (‘Reject access’): gebruik deze knop als je weigert toegang te verlenen tot jouw data.

Je kunt selecteren voor welke bestanden je de toegang verleent of weigert. Je kunt ook alle bestanden selecteren om met één actie toegang tot de gehele dataset te verlenen of te weigeren.

Indien je toegang verleent is de gekozen licentie voor je dataset automatisch van toepassing. Het is van belang dat je een stabiel e-mailadres gebruikt voor jouw account bij DANS.

 

Jouw dataset citeren
We vragen je om jouw dataset te citeren conform de Joint Declaration of Data Citation PrinciplesOm het citeren van een dataset gemakkelijker te maken, raden we aan om de citatie uit het citatieblok bovenaan de datasetpagina te kopiëren en te plakken. Het is ook mogelijk om de citatie direct te downloaden in Endnote, RIS of BibText formaat. Deze bronvermelding bestaat uit:

 • De naam of namen en/of organisatie van degene(n) die de dataset hebben geproduceerd;
 • Het jaar waarin de dataset is gepubliceerd;
 • De titel van de dataset;
 • De persistent identifier (DOI) van de dataset als volledige URL;
 • De naam van de repository waarin de dataset is opgeslagen: het DANS Data Station;
 • Indien van toepassing, het versienummer van de dataset.

Voorbeeld:
P.K. Doorn; L.S. Bommeljé; J.A.C. Vroom; H. van Wijngaarden; Y.B. Bommeljé, 1990, “The Aetolian Studies Project”, https://doi.org/10.17026/dans-xxu-6utq, DANS Data Station Archaeology, V2

 

Wijzigingen in je dataset aanbrengen na publicatie
Je kunt je dataset aanpassen via ‘Edit Dataset’ of ‘Edit Files’, of via de knoppen  ‘Upload Files’ of ‘Add + Edit Metadata’, of in de opties van de bestanden (het icoon met de drie puntjes naast elk bestand). Door je dataset aan te passen wordt een nieuwe versie van de dataset gemaakt waarbij de DOI behouden blijft. Je moet je wijziging doorgeven en een databeheerder van DANS moet jouw nieuwe versie publiceren voordat deze toegankelijk is. Het tabblad Versions (versies) toont alle versies van de dataset met details over de verschillen tussen de versies. Eerdere versies blijven toegankelijk voor andere gebruikers.

Je kunt de toegangscategorie, licentie en embargo van een gepubliceerde dataset wijzigen. Je  doet dit via ‘Edit Terms Requirements’ (voorwaarden bewerken) bij het tabblad Terms of via de bestandsopties. Wijzigingen naar een meer open licentie en minder beperkingen voor toegang tot de data zijn altijd toegestaan. Als je echter wilt overstappen naar een meer beperkende licentie of de toegang tot geopende bestanden wilt beperken, neem dan contact op met DANS en wij zullen de situatie beoordelen. Wijzigingen van de licentie en/of toegangsbeperkingen leiden altijd tot een nieuwe versie van de dataset en nieuwe versies moeten worden ingediend bij het Data Processing Team van DANS die ze publiceert.

Wanneer er een wettelijke reden is om de dataset te verwijderen of de toegang tot de dataset te beperken, is het mogelijk om jouw dataset, of een versie van jouw dataset, op Deaccessioned te zetten. Indien je (een versie van) jouw dataset onbereikbaar wilt maken, neem dan contact op met DANS. Bij een Deaccessioned dataset blijft de DOI actief en informeert de landingspagina gebruikers dat de dataset niet meer beschikbaar is, met vermelding van de reden.

Wil je meer weten over hoe DANS je data verwerkt en cureert nadat je het bij ons hebt gedeponeerd? Hier vind je onze Handleiding voor het Data Processing team.

 

© DANS. R.5.3 Versie 1.2, 9 april 2024