De volgende punten zijn van belang na het deponeren:

Overzicht datasets
Onder ‘My datasets’ staat een overzicht van jouw datasets inclusief de downloadgeschiedenis onder het tabblad ‘Activity log’. Dit laatste is niet beschikbaar voor datasets met toegangscategorie ‘Open access’. Als een gebruiker ervoor heeft gekozen om niet anoniem te zijn bij het downloaden van datasets kun je hier ook zien wie jouw data heeft gedownload.

Aanvraag tot toegang tot jouw dataset
Als je voor toegangscategorie ‘Restricted Access‘ hebt gekozen ontvang je een e-mail van DANS zodra een gebruiker jouw data wil gebruiken. De e-mail bevat een link naar de contactgegevens en motivatie van de aanvrager. Je kunt kiezen uit drie acties:

  1. ‘Return, more information required’: hiervoor kiest je wanneer je aanvullende informatie wilt ontvangen van de aanvrager.
  2. ‘Grant access’: hiervoor kies je wanneer je de aanvrager toegang wilt geven tot jouw data.
  3. ‘Deny access’: hiervoor kies je wanneer je de toegang tot de data wilt weigeren.

Indien je toegang verleent is automatisch de DANS-licentie van toepassing. Voordat je toegang verleent kun je de gebruiker ook aanvullende voorwaarden opleggen. Het is van belang dat je een stabiel e-mailadres gebruikt voor jouw account bij DANS.

Jouw dataset citeren
Het citeren van jouw dataset vragen wij je te doen conform de aanbevelingen van DataCiteDeze bronvermelding bestaat uit:

  • De naam of namen en/of organisatie van degene(n) die de dataset hebben geproduceerd;
  • Het jaar waarin de dataset is geproduceerd;
  • De titel van de dataset;
  • De naam van de organisatie die het archief beheert waarin de dataset gearchiveerd is: DANS;
  • De persistent identifier van de dataset als volledige URL.

Voorbeeld:
Doorn, dr. P.K.; Bommeljé, drs. L.S.; Vroom, dr. J.A.C.; Wijngaarden, drs. H. van; Bommeljé, drs. Y.B. (1990): The Aetolian Studies Project. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-xxu-6utq

Wanneer je een dataset bij DANS bekijkt zie je bovenaan de citatie van de dataset vermeld staan.

 

 

© DANS. R.5.3 Version 1.0, 20 juni 2022