Data Stations

Social Sciences and Humanities

Archaeology

Life Sciences

Physical and Technical Sciences

314.732
datasets

Beter vindbaar en herbruikbaar

De missie van DANS is het hergebruik van data te stimuleren. Hieronder vind je alle relevante informatie over het hergebruik van data en hoe je data in onze Data Stations kunt vinden, opslaan en gebruiken. Een DANS Data Station is een domeinspecifiek digitaal repository voor onderzoeksdata. Onderzoekers, onderzoeksgroepen en data professionals kunnen in een veilige digitale omgeving hun datasets opslaan, voorzien van uitgebreide metadata, versiebeheer en tools om informatie automatisch in te vullen. Daarnaast is het mogelijk datasets in een van de vier Data Stations te koppelen aan data portals, platforms en specifieke websites, waardoor de datasets nog beter vindbaar en herbruikbaar worden gemaakt voor wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke gebruikers. Er is een Data Station voor archeologie, voor sociale & geesteswetenschappen, voor natuur & technische wetenschappen, en een Data Station voor de levenswetenschappen.

 

Eenvoudig delen, eenvoudig beschermen

Gebruiksgemak staat voorop in de DANS Data Stations. Het is bijvoorbeeld mogelijk om nieuwe versies toe te voegen aan een bestaande dataset: gepubliceerde datasets kunnen worden bijgewerkt en wijzigingen worden bijgehouden met versiebeheer. Ook zijn er tools om informatie automatisch in te vullen. De data kunnen onder alle open licenties van Creative Commons worden aangeboden, maar het is ook mogelijk gevoelige (persoonlijke) data te beschermen en per databestand te bepalen of andere gebruikers toegang mogen krijgen. Indien een dataset pas na een bepaalde tijd beschikbaar mag komen, kan deze met embargo worden opgeslagen. Het is eenvoudig om datasets en bestanden te citeren met behulp van EndNote, RIS en BibTex. En inloggen werkt eenvoudig met een instellingsaccount via SURFconext of via een Google of Github account. En alle gedeponeerde datasets worden gecureerd door het DANS Data Team.

 

Dataverse

Onze domeinspecifieke repositories maken gebruik van de Dataverse-software ontwikkeld door Harvard University. De software is open source en wordt door een grote en heel diverse community steeds verder ontwikkeld. Hierdoor worden de Data Stations voortdurend voorzien van nieuwe functionaliteiten, relevant voor de verschillende wetenschappelijke disciplines. Door een nauwe samenwerking met de community, draagt DANS bij aan ontwikkeling en aan het verbeteren van de Dataverse-software.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over een van de Data Stations of heb je hulp nodig bij het deponeren van datasets?
Check onze FAQ, neem contact op met de Data Station Managers, of kom naar ons virtuele Open Hour.