ERDAS Imagine is een softwarepakket dat is ontworpen voor het werken met GIS raster data. Het kent een eigen binair ‘img’-formaat voor afbeeldingen. De inhoud van dit bestand kan verschillen: het kan gaan om een afbeelding met georeferentie of om een raster GIS grid-bestand.

Het .img-bestand kan gepaard gaan met gelijknamige bijbehorende bestanden: .rrd, .xml.

Diverse GIS-applicaties kunnen data van ERDAS IMAGINE openen. De toegankelijkheid en interoperabiliteit van de data is echter wel relatief beperkt. IMG is direct aan een commercieel pakket gelieerd en geen open formaat.
Voor de lange termijn is het raadzaam om de data te exporteren naar een open, breder ondersteund formaat.

Het is aan te bevelen om een afbeelding met georeferentie op te slaan als GeoTIFF.

Het is aan te bevelen om Grid-bestanden om te zetten naar ASCII-tekst.

Let wel: Grid-bestanden van ERDAS kunnen in ‘multiband’ zijn opgebouwd. Dat kan betekenen dat aparte kleuren in aparte ‘bands’ zijn vastgelegd. Een Grid-conversie in applicaties als ArcGIS en MapInfo richt zich vaak automatisch op de eerste band. Andere bands kunnen apart geselecteerd worden.

Daarnaast kan een IMG Grid-bestand voorzien zijn van een inkleuring, die verloren zou gaan bij rechtstreekse export naar ASCII. Deze inkleuring is binnen GIS-applicaties als tabulaire data toegankelijk en kan apart worden geëxporteerd en behandeld. Het is aan te bevelen deze kleurenkaart (‘attribute table’/’colourmap’) op te slaan als een CSV-bestand.

Bij conversie van ERDAS IMAGINE Grid bestanden is het extra belangrijk om te controleren op volledigheid door de export te vergelijken met het origineel.

ERDAS IMAGINE File Format is een non-preferred format binnen bestandstype raster GIS en een non-preffered format binnen bestandstype Afbeeldingen (georeferentie).