Event datum:

6 september 2022

Locatie: Online

In september organiseert DANS een train-de-trainer event over het gebruik van Dataverse als een archief of discovery platform. Het evenement is onderdeel van de CESSDA trainingsactiviteiten en gericht op data stewards en data managers die werken bij (CESSDA) archieven of institutionele repositories die Dataverse gebruiken. We nodigen in het bijzonder professionals uit die training geven in het gebruik van Dataverse als archief of discovery platform om deel te nemen. De voertaal van de training is Engels.

Over het evenement

Na een kort overzicht van Dataverse als tool om data te archiveren en te ontdekken, zullen we deelnemers begeleiden om hun eigen workshop te creëren om onderzoekers te trainen in het gebruik van Dataverse.

We reiken voorbeeldmateriaal aan afkomstig uit Dataverse gebruikersgidsen en de CESSDA Data Management Expert Guide, die trainers kunnen hergebruiken om hun training af te stemmen op hun specifieke publiek. Voorbeeldworkshops worden besproken en we besteden tijd aan praktische begeleiding bij het organiseren van jouw evenement om het publiek effectief te betrekken.

Programma (voorlopig)

 • 10:30-10:45 Welkom
 • 10:45-11:15 Achtergrond Dataverse
 • 11:15-11:20 Pauze
 • 11:20-12:00 Sessie 1: Voorbeeldmateriaal en schetsen
 • 12:00-13:00 Lunchpauze
 • 13:00-13:45 Sessie 2: Break-out sessie om aan je eigen workshopontwerp te werken
 • 13:45-13:50 Pauze
 • 13:50-14:35 Sessie 3: Planning en probleemoplossing
 • 14:35-15:00 Wrap-up

Inhoud

Achtergrond over Dataverse – Ricarda Braukmann (DANS)

De dag begint met een korte samenvatting van Dataverse als een open source research data repository software. We bespreken hoe Dataverse gebruikt kan worden om data te archiveren en terug te vinden, en we bespreken de functionaliteiten van Dataverse die je wellicht ook in je eigen training wilt benadrukken.

Sessie 1 Voorbeeldmateriaal en outlines – Ricarda Braukmann (DANS)

Deze sessie geeft een overzicht van bestaande trainingsmaterialen die je kunt gebruiken om je eigen workshop te bouwen. Twee workshop outlines worden als voorbeeld gebruikt: “Using Dataverse for Data Archiving” en “Using Dataverse for Data Discovery”. We laten bestaand materiaal uit de Dataverse gemeenschap zien, evenals materiaal uit de CESSDA Data Management Expert Guide (DMEG).

Sessie 2: Werk aan uw eigen workshop

In breakout groepen krijg je de tijd om na te denken over je eigen workshop op basis van de hoofdlijnen en materialen besproken in Sessie 1. Je kunt beschikbare materialen verkennen die je mogelijk opnieuw wilt gebruiken en je ideeën voor de workshop bespreken met andere deelnemers en de trainers.

Sessie 3: Plannen en oplossen van problemen

In deze laatste sessie komen verschillende planningsoverwegingen aan bod met een handige planningschecklist die je kunt aanpassen voor eigen gebruik. We sluiten af met een sessie over het oplossen van problemen, waarin je jouw eigen ervaringen kunt delen en ook enkele hypothetische scenario’s kunt doornemen en mogelijke oplossingen met andere deelnemers kunt bespreken.

Sprekers

 • Ricarda Braukmann | DANS
 • Kim Ferguson | DANS

Meer informatie

Inschrijving is mogelijk t/m 19 augustus 2022. De plaatsen zijn beperkt. De deelnemers zullen in de week voor het evenement worden benaderd met Zoom-details en materiaal.

Het evenement wordt ondersteund door CESSDA training en MK DASS – The Macedonian Social Science Data Archive.

De inschrijvingen voor dit evenement zijn gesloten, maar als u op een wachtlijst wilt worden geplaatst, neem dan contact met ons op via Ricarda Braukmann –

savethedate_dataverse-event

Heb je vragen over dit event?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ricarda Braukmann Ph.D.

Data Station Manager Social Sciences

Kim Ferguson Ph.D.

Research Data Management Specialist