Nieuws

Nieuws

Blog duurzame metadata integratie Yad Vashem’s collectie beschrijvingen in EHRI-portaal

Blog duurzame metadata integratie Yad Vashem’s collectie beschrijvingen in EHRI-portaal

Na zes maanden voorbereiding is er succesvol metadata geïntegreerd in het EHRI portaal uit Yad Vashem’s archief. Hierbij is gebruik gemaakt van ResourceSync technologie en de hiervoor door DANS ontwikkelde tool. In de blog beschrijven archiefmedewerkers van Yad Vashem dat hiermee twee doelen werden bereikt: online ontsluiting van Yad Vashem’s collectie beschrijvingen met betrekking tot de Holocaust en het creëren van een duurzame infrastructuur voor toekomstige ontsluiting van archiefmateriaal.

Het Beste Digital Humanities Idee van Nederland

Op 17 juni, de laatste dag van de cursus Digital Humanities & Archieven deden 17 deelnemers mee aan “Het Beste Digital Humanities Idee van Nederland” bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Jerry de Vries, informatiekundige bij DANS, deed mee en bereikte met zijn idee de tweede plaats.

iSchool studenten bezoeken DANS

iSchool studenten bezoeken DANS

Op donderdag 18 juli 2019 zal DANS een groep van 30 studenten verwelkomen in Den Haag. De studenten van de ‘University of Washington, Seattle’ zullen deelnemen aan het programma: “Dutch Designs: Innovation in Library, Museum and Information Services in the Netherlands”.

FAIRsFAIR lanceert Open Call for Data Repositories

FAIRsFAIR lanceert Open Call for Data Repositories

FAIRsFAIR lanceert een Open Call voor Data Repositories. De Open Call richt zich op twee initiatieven: ondersteuning voor het verkrijgen van CoreTrustSeal certificering en ondersteuning voor “FAIRification” van repositories.

Nieuwe MOOC: Delivering Research Data Management Services

In samenwerking met het Digital Curation Center en University of Edinburgh heeft Research Data Netherlands een Massive Open Online Course (MOOC) ontwikkeld over Delivering Research Data Management Services (DRDMS). De cursus is open voor inschrijving en begint officieel op 2 september 2019.

iPRES 2019: Call for contributions – Ad Hoc programma

iPRES 2019: Call for contributions – Ad Hoc programma

De programmacommissie van iPRES 2019 heeft een Open Call geplaatst voor het Ad Hoc programma. Dit programma maakt onderdeel uit van de jaarlijkse iPRES conferentie, die dit jaar plaatsvindt tussen 16 en 20 september in Amsterdam.

LCRDM inventariseert behoefte aan Nederlands datacuratienetwerk

De LCRDM-taakgroep Dutch Data Curation Network onderzoekt of datacuratie in Nederland gebaat is bij een lichtgewicht professioneel netwerk voor het uitwisselen van kennis en ervaringen. Tot 3 juli kunt u hieraan bijdragen door een korte vragenlijst in te vullen.

Speeddaten en data verzamelen met ODISSEI

Speeddaten en data verzamelen met ODISSEI

ODISSEI organiseert een wetenschappelijke speeddate tijdens de 5th International Conference on Computational Social Science (IC2S2). Daarnaast herhaalt ODISSEI de call 'Collect new data in the LISS panel'.

Volg DANS ook via Twitter

Via @DANSKNAW informeren we u graag over beschikbare datasets, resultaten uit projecten en andere recente ontwikkelingen op het gebied van duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens. 

Agenda