U bent hier: Home > Actueel > Workshop Monitoring Open Access

Workshop Monitoring Open Access

Hoe open is de Nederlandse wetenschap? Hoever zijn we in de ambitie om in 2020 honderd procent Open Access-publicaties gerealiseerd te hebben? En hoe verschillen de Nederlandse universiteiten in Open Access? Om deze brandende vragen te beantwoorden is het monitoren van Open Access cruciaal. 

Open Access kan echter op verschillende manieren in kaart gebracht worden; resultaten zijn afhankelijk van definities, de beschikbare data en de accuraatheid van de gegevens. 

Er zijn veel open vragen en daarom organiseert DANS op 23 mei een workshop rondom het monitoren van Open Access. Verschillende sprekers presenteren hun methodes en er is veel ruimte voor discussies en uitwisseling.

De voertaal van de workshop is veranderd naar Engels. Please note: The language of the workshop is changed to English. 

Deelname aan de workshop is gratis, maar u dient zich wel van tevoren aan te melden via het aanmeldformulier.

Dagvoorzitter: Peter Doorn, directeur DANS.

Sprekers

Jeroen Bosman en Bianca Kramer (Universiteit Utrecht): Open access monitoring: transparency and independency

Niveaus van OA kunnen gemeten worden op basis van open beschikbare externe data, (zoals Unpaywall-data). Het overzicht van publicaties zelf kan hierbij afkomstig zijn van instellingen zelf of van bv. Web of Science, Scopus of Dimensions. Op deze manier kunnen verschillende soorten OA (groen, goud, hybrid, brons) worden bepaald op een eenduidige en instellingsonafhankelijke manier. Jeroen Bosman en Bianca Kramer vertellen over de voor- en nadelen van deze aanpak.

Presentatie (webpagina)


Thed van Leeuwen (CWTS): Interplay of bibliometrics, scientific community, and science policy in the monitoring of OA publishing

Voor het meten van OA heeft het CWTS een methodiek ontwikkeld die Thed van Leeuwen zal presenteren. Ook wil hij graag in discussie over open vragen rondom OA zoals het ontsluiten van verschillende OA-versies, en het streven naar uniformiteit in definities en procedures. 

Presentatie (.pdf)


Just de Leeuwe (TU Delft): Open Access monitoring of peer reviewed articles in the Netherlands

Voor het meten van OA-publicaties binnen de Nederlandse universiteiten is er gekozen voor de classificatie van goud/hybrid/groen. Terwijl er dus consensus is over wat we verstaan onder OA is er minder uniformiteit over hoe we open access-artikelen kunnen meten. Just de Leeuwe vertelt over het proces en de methodiek van OA-metingen en belangrijke openstaande vragen.

Presentatie (.pptx)


Emil Bode (DANS): Open Access monitoring using NARCIS

Emil Bode heeft beschikbare data uit het nationale portal NARCIS vergeleken met open beschikbare data van Unpaywall. Hij vertelt meer over zijn bevindingen en mogelijkheden om door het vergelijken van data uit verschillende systemen deze systemen te helpen verbeteren, en zo de betrouwbaarheid bij het monitoren van OA te verhogen.

Presentatie (.pptx)

Meer informatie

Voor meer informatie over de workshop kunt u terecht bij .

Wanneer
23-05-2018 van 14:00 tot 17:00 (Europe/Amsterdam / UTC200)
Waar
NWO, zaal 300, Den Haag
Naam contactpersoon
Agenda-item aan agenda toevoegen
iCal