U bent hier: Home > Actueel > > Seminar NARCIS Adviesraad: An Institutional Perspective to Rescue Scholarly Orphans

Seminar NARCIS Adviesraad: An Institutional Perspective to Rescue Scholarly Orphans

In het kader van de internationale open access week organiseert de NARCIS Adviesraad op 31 oktober een seminar met een presentatie van Herbert Van de Sompel: An Institutional Perspective to Rescue Scholarly Orphans.

Scholarly Orphans

In toenemende mate gebruiken wetenschappers in verschillende disciplines en gedurende de hele onderzoekslevenscyclus een grote verscheidenheid aan webportals zoals GitHub, FigShare, Publons en SlideShare om aspecten van hun onderzoek uit te voeren en onderzoeksresultaten te communiceren. Instellingen zijn zich meestal niet bewust van het bestaan van artefacten die door hun onderzoekers in online portals zijn gemaakt. Ook bestaan deze portals, of ze nu zijn bedoeld voor wetenschappelijk gebruik of algemene doeleinden, buiten het traditionele wetenschappelijke publicatiesysteem en bestaat er geen infrastructuur om de gedeponeerde artefacten systematisch en volledig te archiveren. We hebben in eerder werk aangetoond dat zonder adequate infrastructuur dergelijke wetenschappelijke artefacten op vrijwel dezelfde manier en met dezelfde frequentie van het web zullen verdwijnen.

In het Scholarly Orphans-project, dat Herbert Van de Sompel leidde toen hij nog bij het Los Alamos National Laboratory was, werd aangenomen dat onderzoeksinstellingen geïnteresseerd zijn in het verzamelen van wetenschappelijke artefacten die door hun onderzoekers zijn gemaakt. Als zodanig hebben ze een experimentele institutionele pijplijn [1] bedacht om deze artefacten automatisch te volgen, vast te leggen en te archiveren. In deze lezing zal hij een motivatie geven voor het werk van de Scholarly Orphan, projectresultaten beschrijven / demonstreren en aangeven hoe aspecten van deze functionaliteit in NARCIS kunnen worden geleverd.

[1] https://myresearch.institute/about/

Herbert Van de Sompel is Chief Innovation Officer bij DANS. Voorheen was leider van het onderzoeksteam ‘Digital Library Research and Prototyping’ aan het Los Alamos National Laboratory (New Mexico, USA).

Aanmelden

De middag is bedoeld voor allen die zich met wetenschappelijke informatievoorziening binnen de onderzoeksinstellingen bezig houden. De voertaal is Engels. De bijeenkomst is gratis, maar online aanmelding is verplicht en is mogelijk tot 21 oktober 2019. Er is beperkte ruimte dus meldt u op tijd aan.

Programma

09:30 - 09:45: Ontvangst met koffie/thee

09:45 - 10:00: Welkom en inleiding door de voorzitter van de NARCIS Adviesraad Hubert Krekels (WUR), klik hier voor de .pdf van de presentatie.

10:00 - 10:30: Presentatie door Herbert Van de Sompel: An Institutional Perspective to Rescue Scholarly Orphans, klik hier voor de .pdf van de presentatie.

10:30 - 11:00: Discussie 

11:00 - 11:30: Koffie/thee

11:30: Einde bijeenkomst

Meer informatie

Kijk hier voor de routebeschrijving naar DANS. Aanmelden voor het seminar is verplicht en kan via dit online registratieformulier.


Wanneer
31-10-2019 van 09:30 tot 11:30 (Europe/Amsterdam / UTC100)
Waar
DANS - Den Haag
Naam contactpersoon
Telefoon contactpersoon
+31 6 23 29 73 81
Agenda-item aan agenda toevoegen
iCal